فهرست مطالب

تصمیم گیری و تحقیق در عملیات - سال نهم شماره 2 (تابستان 1403)

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال نهم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسینعلی حیدرزاده، فریدون رهنمای رودپشتی*، علیرضا رشیدی کمیجان، سید اسماعیل نجفی صفحات 289-304
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تشکیل پرتفوی بر اساس کارایی حاصل از ریسک و بازده مبتنی بر توزیع و تعیین کارایی با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها است. در این مطالعه، با هدف تشکیل پرتفویی متشکل از دارایی های متنوع شده با درجات کارایی، نقش توزیع بازده در درجه کارایی دارایی های ریسکی نیز مورد مطالعه قرار می گیرد.

    روش شناسی پژوهش

    در این مطالعه، عملکرد پرتفوی متنوع شده از درجه کارایی 28 شرکت در بازه زمانی سال های 1398 تا 1402 بر مبنای ارزش در معرض ریسک و ارزش در معرض ریسک شرطی حاصل از توزیع های احتمالی بازده با عملکرد پرتفوی کمینه واریانس مارکوویتز از نظر نسبت شارپ مورد مقایسه قرار گرفت. پس از برآوردهای حداکثر درستنمایی پارامترهای مدل، مقادیر ریسک هر سهم بر پایه هریک از توزیع های احتمال نرمال، کوشی و تجربی بازده محاسبه شد و در تحلیل پوششی داده ها، به منظور محاسبه درجه کارایی هر شرکت به کار گرفته شد.

    یافته ها

     پرتفوی متنوع شده با درجه کارایی سهام، در هریک از معیارهای ارزش در معرض ریسک و ارزش در معرض ریسک شرطی نسبت به پرتفوی کمینه واریانس مارکوویتز عملکرد مطلوب تری دارد و توزیع احتمالی بازده در محاسبه ارزش در معرض ریسک/شرطی سهام، منجر به نتایج متفاوتی در عملکرد پرتفوی می شوند، به طوری که برآورد درجه کارایی شرکت ها بر پایه توزیع تجربی بازده و توزیع نرمال، عملکرد مطلوب تری را (از نظر نسبت شارپ) در مقایسه با توزیع کوشی و نسبت های نمونه ای ارایه می دهد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در ادبیات موضوع، تشکیل یک پرتفوی کارا عموما با محاسبه اوزان دارایی ها در پرتفوی سهام انجام می شود، به گونه ای که نسبت شارپ در پرتفوی به بیش ترین مقدار خود برسد. در مطالعه حاضر، این فرضیه رقیب برای روش جاری طرح می شود که برای تشکیل یک پرتفوی سهام کارا، می توان اوزان پرتفوی را بر اساس میزان کارایی دارایی های ریسکی برآورد نمود.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، پرتفوی کارا، توزیع احتمال، تحلیل پوششی داده ها
  • حسن رشیدی، مرتضی خورسندی، فاطمه شمس* صفحات 305-326
    هدف

    دانشگاه های ایران در سال های اخیر دستخوش تغییرات زیادی شده اند و این تغییرات منجر به توجه بیشتر به توسعه نوآورانه و تغییر عملکرد اصلی دانشگاه ها شده است. در عصری که مدیران دانشگاه با چالش های جدیدی چون تغییرات و فرصت های زودگذر و عدم قطعیت و بی نظمی مواجه هستند داشتن رویکردی راهبردی می تواند مدیران را در تمرکز بر افق های دور دست، شناسایی فرصت ها و مزیت ها و همچنین انسجام فعالیت های دانشگاه در مسیر روشن اهداف جمعی یاری رساند. به همین دلیل، اغلب دانشگاه ها، برای شناخت و حل مسایل، شناسایی نقاط قوت و ضعف، استفاده بهینه از فرصت ها و موقعیت ها و تسلط بر تهدیدهایی که موجودیت دانشگاه را به خطر می اندازند، برنامه راهبردی را تنظیم نموده اند. یکی از منابع اصلی برای تحقق برنامه راهبردی، منابع مالی است که دانشگاه اغلب با کمبود بودجه مواجه می باشد. علاوه بر این، شوک های اقتصادی ناگهانی به وضعیت بی ثباتی می افزاید و لزوم بهره گیری موثر از منابع مالی دانشگاه را بسیار ضروری می سازد.

    روش شناسی پژوهش

     یک مدل بهینه سازی ریاضی از نوع اعداد صحیح برای مدیریت و تخصیص بهینه منابع مالی با توجه به عملکرد و اثر بخشی فعالیت های علمی دانشگاه ها ارائه می شود.

    یافته ها

    این مدل برای تحقق نه فعالیت مختلف در برنامه راهبردی دانشگاه علامه طباطبائی به تفکیک دانشکده ها، پیاده سازی شده است. این نه فعالیت شامل 1- انتشار کتاب، 2- انتشار مقاله داخلی، 3- انتشار مقاله خارجی، 4- برگزاری کرسی نظریه پردازی، 5- برگزاری نشست حل مشکلات و کرسی ترویجی، 6- اجرای طرح های آموزشی، 7- برگزاری همایش های داخلی و خارجی، 8- برگزاری کارگاه ها و نشست های داخلی و خارجی و 9- سایر فعالیت ها می باشد.اصالت/ارزش افزوده علمی: اجرای این مدل و انجام تحلیل حساسیت روی پارامترهای مهم آن، نتایج قابل قبول و موثری برای پشتیبانی مسئولین دانشکده ها و همچنین مدیران برنامه راهبردی دانشگاه به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: برنامه راهبردی، بهینه سازی ریاضی، دانشگاه، منابع مالی
  • فرزانه منصوری موصلو، مقصود امیری*، محمدتقی تقووی فرد، مصطفی حاجی آقائی کشتلی صفحات 327-352
    هدف

    اغلب پژوهش های صورت گرفته در حوزه  طراحی و برنامه ریزی شبکه زنجیره تامین بایواتانول مبتنی بر مدل های قطعی بودند که شرایط پویای محیطی را در نظر نمی گرفتند و درنتیجه خروجی های قابل اطمینان ارایه نمی کردند. مدل های استوار کلاسیک این ضعف را نداشتند، اما به دلیل محافظه کاری بیش ازحد آن ها، هزینه های زنجیره تامین افزایش پیدا می کرد و درنتیجه موردتوجه سرمایه گذاران قرار نمی گرفت؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، طراحی و بهینه سازی شبکه زنجیره تامین زیست توده به بایواتانول با استفاده از روش بهینه سازی استوار داده محور و مجموعه های عدم اطمینان گسسته است.

    روش شناسی پژوهش

     روش شناسی پژوهش حاضر یک روش شناسی چندگانه مبتنی بر مدل سازی ریاضی و الگوریتم های یادگیری ماشینی است. بدین صورت که ابتدا مجموعه های عدم اطمینان برای پارامتر غیرقطعی مدل با استفاده از روش های K-means و SVC ساخته شد. سپس اقدام به طراحی مدل بهینه سازی داده محور برای طراحی و بهینه سازی شبکه زنجیره تامین زیست توده به بایواتانول شد که مشکلات رویکردهای کلاسیک پیشین را نداشت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر در قالب دو دسته تصمیمات استراتژیک و عملیاتی ارایه شده است. در بخش استراتژیک به تعیین مکان های بهینه کشت زیست توده، مراکز پیش پردازش و مراکز پالایشگاهی پرداخته شد. در بخش عملیاتی نیز میزان بهینه ارسال زیست توده به مراکز پیش پردازش و مراکز پالایشگاهی تعیین شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     پژوهش حاضر، با تولید جواب های استوار که محافظه کاری رویکردهای بهینه سازی استوار سنتی را ندارد، می تواند تاثیر قابل توجهی در جلب توجه و جذب سرمایه گذاران بخش دولتی و خصوصی داشته باشد. از طرف دیگر، استفاده از یک مدل سه هدفه مبتنی بر رویکرد توسعه پایدار و توجه هم زمان به مولفه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی ضمن افزودن بر جامعیت پژوهش حاضر نتایج نزدیک تر به واقعیت و با جزییات بیشتری ارایه داد.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، زنجیره تامین بایواتانول، بهینه سازی استوار داده محور، مجموعه های عدم اطمینان گسسته
  • مریم رخشی، کاوه آذین فر*، سید علی نبوی چاشمی صفحات 353-370
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تصمیم گیری حسابرسان در مواجهه با دوراهی های اخلاقی در موسسات حسابرسی کوچک و متوسط معتمد بورس است. این پژوهش به دنبال آن است بررسی رابطه بین عوامل موثر (همچون تجربه حسابرس و اندازه موسسه حسابرسی)  بر تصمیم گیری های اخلاقی حسابرسان است و نقش این عوامل بر کیفیت و دقت حسابرسی ها را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش شناسی پژوهش

     جامعه آماری در این مطالعه را موسسات حسابرسی معتمد بورس که شامل 77 موسسه است، تشکیل می دهد که به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های این پژوهش از طریق طرح پرسشنامه ها بین حسابرسان موسسات حسابرسی کوچک و متوسط معتمد بورس جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS20 و تکنیک های تحلیل کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    برای این پژوهش چهار فرضیه تبیین شد. نتایج پژوهش نشان می دهد تجربه حسابرسی و تصمیم گیری اخلاقی معضلات (دوراهی ها) حسابرسی رابطه ای معنا داری دارند. نتایج مبین آن است که اندازه موسسه حسابرسی و تصمیم گیری اخلاقی معضلات (دوراهی ها) حسابرسی رابطه ای معنی دار ندارند. همچنین بین تصمیم گیری اخلاقی معضلات (دوراهی ها) حسابرسی و فشار دریافتی حسابرس از جانب مشتری (صاحبکار) یا  از جانب موسسه حسابرسی رابطه ای معنی دار وجود ندارد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     این پژوهش می تواند به بهبود کیفیت حسابرسی ها در موسسات کوچک و متوسط کمک کند و اعتماد عمومی به گزارش های مالی را افزایش دهد. همچنین، نتایج این پژوهش می تواند به سیاست گذاران و نهادهای ناظر کمک کند تا با درک بهتر چالش های اخلاقی حسابرسان، قوانین و مقررات موثرتری برای حمایت از استقلال و اخلاق حرفه ای حسابرسان وضع کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، معضلات اخلاقی، موسسات حسابرسی کوچک و متوسط، تصمیم گیری
  • زهرا شاملو، طاها کشاورز* صفحات 371-384
    هدف

    سازمان دهی فرآیند انتخاب سفارش، یکی از مهم ترین موضوعات در مدیریت انبار است. به علاوه ترکیب چندین سفارش در یک سفارش می تواند باعث افزایش کارایی عملیات انبار و استفاده بهینه از منابع و نیروی کار شود. این امر موجب کاهش زمان فرآیند انتخاب سفارش و مسافت پیموده شده می شود.

    روش شناسی پژوهش

     در این پژوهش، روشی بر مبنای الگوریتم فرا ابتکاری ژنتیک برای حل مساله دسته بندی سفارشات و مسیریابی جمع کننده ارایه شده است. برای دستیابی به تشابه دقیق تر بین دسته ها، ما علاوه بر تعداد دسته اقلام مشترک، درصد اقلام مشترک در سفارشات را نیز در نظر گرفتیم.

    یافته ها

    روش پیشنهادی این پژوهش با ترکیب الگوریتم های نزدیک ترین همسایه، بزرگ ترین شکاف، و S-شکل مقایسه شده است. نتایج آزمایش بر روی مجموعه داده های تصادفی نشان داده است که الگوریتم ژنتیک، راه حل های سریع و موثری ارایه می دهد. با ارزیابی و تحلیل حساسیت پارامترها، مشاهده شد که فاصله ی طی شده توسط روش ترکیبی ژنتیک %18 بهتر از ترکیب الگوریتم های نزدیک ترین همسایه، بزرگ ترین شکاف و S-شکل است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در این مقاله از الگوریتم ژنتیک ترکیبی مبتنی بر شاخص مشابهت برای مساله دسته بندی سفارشات مشترک و مسیریابی جمع کننده در انبارها به طور هم زمان استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت انبار، دسته بندی سفارش، مسیریابی جمع کننده، شاخص مشابهت، الگوریتم ژنتیک
  • هما درودی*، یاسر حیدری صفحات 385-398
    هدف

    یکی از مسایل پیش روی مدیران سازمان های تولیدی و بازرگانی که عموما مستلزم اتخاذ تصمیمات چالشی با ریسک بالا و سریع است،  حذف محصول است. حذف یک محصول به دلایل گوناگونی مانند وضعیت چرخه عمر آن، ورود محصولات مشابه و از دست رفتن بازار، عدم توجیه فنی و اقتصادی برای ادامه تولید و عرضه آن یا تصمیم برای ورود محصولات جدیدتر، تنوع محصول، رقابت، فعالیت شرکت ها در محیط نوآورانه، ضعیف بودن محصول در دستور کار یک سازمان قرار می گیرد. این پژوهش در پی بررسی عوامل تعیین کننده سرعت تصمیم گیری در فرآیند (اتخاذ و اجرای) تصمیم حذف محصول در صنایع آرایشی بهداشتی می باشد.

    روش شناسی پژوهش

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی تحلیلی به شیوه پیمایشی و از نوع علی به شمار می رود. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی صوری و تحلیل عاملی و پایایی آن ها با گزارش ضریب آلفای کرونباخ کل (834/0) مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی متناسب، با استفاده از نرم افزارهایSPSS  و PLS بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان دادند که ویژگی های ساختاری-زمانی، ویژگی های خاص تصمیم گیری، ویژگی های محیطی بر سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول تاثیر معنی دار دارد. تمرکززدایی در سطح فنی تصمیم گیری، تمرکز قدرت تصمیم گیری، چند زمانی، تلاطم محیطی بر سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول تاثیر مثبت و معنی دار دارند. چند زمانی تاثیر مثبت تمرکززدایی در سطح فنی را بر سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول تقویت می نماید. اهمیت محصول در تصویر یا تاریخچه شرکت و پیچیدگی محیطی  بر سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول تاثیر منفی و معنی داری می گذارد. سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول برای محصولاتی که در مرحله تولد و رشد هستند نسبت به محصولاتی که در مرحله بلوغ و افول هستند، بیشتر است. پیچیدگی محیطی تاثیر مثبت چند زمانی را  بر سرعت فرآیند تصمیم حذف محصول در جهت منفی تضعیف می نماید. تلاطم محیطی تاثیر منفی پیچیدگی محیطی را بر سرعت (اتخاذ) تصمیم حذف محصول تضعیف می نماید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    برون داد این پژوهش، تعیین عوامل موثر در سرعت تصمیم گیری در فرآیند (اتخاذ و اجرای) تصمیم حذف محصول در صنایع آرایشی بهداشتی است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری سازمانی، حذف محصول، سرعت تصمیم گیری
  • زینب اسدی، حسنعلی آقاجانی*، محمد ولی پور خطیر، عرفان بابایی تیرکلایی صفحات 399-418
    هدف

    همه گیری کرونا منجر به ایجاد بحران گسترده ای در زمینه سلامت جامعه و هم چنین بحث صنایع و کسب وکارها شده است. در این راستا، صنعت تجهیزات پزشکی نقش حیاتی در مدیریت بحران و ارایه خدمات پزشکی داشت که با چالش های فراوانی مانند مشکل در تامین مواد اولیه، تولید و توزیع محصولات و نوسان شدید در میزان تقاضا مواجه شد. از مهم ترین مسایل در زنجیره تامین تجهیزات پزشکی، مساله انتخاب تامین کننده است. در این پژوهش به مطالعه مساله انتخاب تامین کننده با در نظر گرفتن ابعاد مفاهیم نوظهور زنجیره تامین بادوام و انقلاب صنعتی پنجم (مفاهیمی که پس از همه گیری کرونا به شدت موردتوجه قرار گرفتند) پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش

     در این پژوهش یک رویکرد تصمیم گیری ترکیبی فازی به منظور مطالعه مساله انتخاب تامین کننده بادوام با در نظر گرفتن ابعاد انقلاب صنعتی پنجم ارایه شده است. در مرحله اول، با بررسی ادبیات پژوهش و نظرات خبرگان، شاخص های مساله تحقیق (معیارها و زیرمعیارها) استخراج شده و با روش بهترین-بدترین فازی وزن آن ها محاسبه می گردد. در مرحله بعد، تامین کنندگان منتخب، با استفاده از روش ویکور فازی، مورد ارزیابی قرار می گیرند. هم چنین برای نشان دادن استواری و اعتبار رویکرد پیشنهادی، نتایج آن با رویکردهای سنتی مقایسه می شود.

    یافته ها

    در این پژوهش، شاخص های اصلی مساله تحقیق شامل شش معیار و 34 زیرمعیار با توجه به ماهیت مساله تحقیق، موردبررسی قرار گرفته و وزن آن ها محاسبه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، علاوه بر معیارهای سنتی مانند هزینه و کیفیت، معیارهای دیگری ازجمله قابلیت اطمینان، قابلیت فنی، کنترل آلودگی و کاهش ریسک نیز به عنوان معیارهای با اهمیت بالا موردتوجه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهند که مدیران باید در بازارهای رقابتی و صنعتی مدرن امروز، توجه خود را از معیارهای سنتی به معیارهایی که به افزایش دوام و بهبود عملکرد سیستم هایشان کمک می کند، سوق دهند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     نتایج این پژوهش می تواند به مدیران صنعتی و سازمانی کمک کند تا تامین کنندگان بالقوه خود را بر مبنای ابعاد مهم و تاثیرگذار انقلاب صنعتی پنجم و زنجیره تامین بادوام ارزیابی کرده و بهترین آن ها را انتخاب کنند که می تواند به طور قابل توجهی منجر به بهبود عملکرد و کارایی کسب وکار آن ها شود.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، انقلاب صنعتی پنجم، زنجیره تامین بادوام، تجهیزات پزشکی، مدیریت زنجیره تامین
  • زهرا آرامی، مریم عرب عامری*، حسن میش مست نهی صفحات 419-434
    هدف

    مسایل چندانتخابه فازی در دنیای واقعی در زمینه های صنعت، کشاورزی، علوم و فناوری کاربرد فراوانی دارد. از این رو، مطالعه و حل این گونه مسایل از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله، چند روش برای حل مسایل برنامه ریزی خطی چندانتخابه تماما فازی معرفی می شود.

    روش شناسی پژوهش

    برای حل مسایل برنامه ریزی خطی چند انتخابه تماما فازی، با استفاده از چندجمله ای درجه یک کم ترین مربعات، مساله را از حالت چندانتخابه به یک مساله برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته تبدیل می کنیم؛ همچنین، با استفاده از روش های فازی زدایی (تابع رتبه بندی روبنز) مساله را از حالت فازی به قطعی تبدیل می کنیم.

    یافته ها

    به منظور بررسی کارایی روش های پیشنهادی، دو مدل برنامه ریزی خطی چند انتخابه تماما فازی را با استفاده از روش های معرفی شده حل و آن ها را با هم مقایسه می کنیم. در مجموع، الگوریتم های حاصل ساده و به لحاظ اجرا بسیار کم هزینه است و در مقایسه با پژوهش های گذشته از کارایی قابل قبولی نیز برخوردار است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     در این مقاله، تمام پارامترها و ضرایب مساله اعداد فازی مثلثی هستند و سمت راست قیود مساله پارامترهای چندانتخابه فازی هستند. تعداد پارامترهای چند انتخابه فازی در پژوهش های گذشته تنها دو انتخاب فازی درنظر گرفته شده است؛ اما در این مقاله تعداد این پارامترها می تواند مقادیر متفاوت دلخواه داشته باشد؛ همچنین، در این مقاله از روش کم ترین مربعات خطی فازی برای تقریب پارامترهای چندانتخابه فازی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی چندانتخابه فازی، روش کم ترین مربعات خطی فازی، برنامه ریزی خطی عددصحیح آمیخته، فازی زدایی، تابع رتبه بندی
  • عادل گردون، نادر خدری*، علی محمودی، مهدی بصیرت صفحات 435-452
    هدف

    صورت های مالی مبانی اصلی تصمیم گیری فعالان بازار سرمایه بوده که توسط عوامل درونی و بیرونی تحت تاثیر قرار می گیرد. نااطمینانی در سایر بازارها از مهم ترین علت اثرگذار بر صورت های مالی شرکت های بورسی است. در نتیجه هدف تحقیق حاضر مدل سازی سرریزی نااطمینانی های بازارهای موازی بر انواع مدیریت سود است.

    روش شناسی پژوهش

     روش تحقیق حاضر کاربردی است. نمونه آماری پژوهش شامل 171 شرکت بورسی در دوره زمانی 1390 تا 1400 می باشد.

    یافته ها

    تحقیق حاضر کاربردی است. بازه زمانی تحقیق یک بازه زمانی 11 ساله با داده های فصلی در بازه 1390 تا 1400 می باشد. جهت بررسی سرریزی نااطمینانی های بازارهای موازی بر انواع مدیریت سود از مدل VAR-MGARCH بهره گرفته شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     نااطمینانی بازارهای موازی همدیگر را تقویت نموده و موجب افزایش سطح مدیریت سود در شرکت های موردبررسی می گردند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، سرریزی، مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی، بازارهای موازی
  • علی رهبر*، هادی رحمانی فضلی، پرویز داوودی، حسین صمصامی مزرعه اخوند صفحات 453-469
    هدف

    سیاست گذاران اقتصادی همواره برای دستیابی به اهداف اقتصادی موردنظر خود از سیاست های پولی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد اقتصادی بهره می برند. از طرفی، ظهور ابزارهای نوین پولی و گسترش استفاده از پول و سیستم های پرداخت الکترونیکی می تواند با تاثیر بر عرضه پول، ذخایر بانک ها، پایه پولی، سرعت گردش نقدینگی و ضریب فزاینده پولی، اثرگذاری سیاست های پولی بر متغیرهای اقتصادی نظیر تورم و رشد اقتصادی را تحت شعاع قرار دهد که در این بین، بانک ها نیز با نقشی که در توسعه و گسترش ابزارهای نوین پرداخت دارند، می توانند سیاست ها و متغیرهای کلان اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهند؛ بنابراین، در این مطالعه به بررسی چگونگی تاثیر پول الکترونیک و ابزارهای نوین پرداخت بر متغیرهای جمع پولی با در نظر گرفتن نقش واسط بانک ها، پرداخته شده است.

    روش شناسی پژوهش

    در این پژوهش، برای بررسی موضوع موردنظر از روش داده های تابلویی، معادلات هم زمان، الگوی خود رگرسیون برداری و داده های سال های 1370 تا 1398 استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله، گسترش پول الکترونیک و ابزارهای پرداخت، منجر به افزایش نقدینگی و تورم می گردد. بانک ها نیز از طریق کنترل میزان ابزارهای پرداخت و ابداعات در آن ها، نقش بسزایی در این متغیرها دارند. از طرفی، گسترش پول الکترونیک سبب می شود که دستیابی به آثار هدف گذاری شده از طریق سیاست پولی نرخ ارز و نرخ ذخیره قانونی با تغییرات کمتری در این نرخ ها حاصل گردد و لیکن برای رسیدن به اهداف سیاست پولی اعمال شده از طریق نرخ سود علی الحساب، باید تغییرات بیشتری در نرخ های مذکور لحاظ نمود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    برونداد این پژوهش، ارایه راهکار جهت اعمال سیاست بهینه پولی با توجه به گسترش روزافزون استفاده از ابزار های نوین پرداخت بوده و می تواند سیاست گذاران پولی را در اعمال سیاست های کارا، یاری رساند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، معادلات هم زمان، تکنیک پنل دیتا، روش خود رگرسیون برداری، پول الکترونیک
  • سپهدار انصاری نیک*، سیدجمال الدین طبیبی صفحات 470-484
    هدف

    این پژوهش به دنبال یافتن چگونگی الگوی رفتاری گروه های ذینفع در حکمرانی شرکتی در سازمان تامین اجتماعی ایران و شرکت های وابسته بوده است، به بیان دیگر به حاکمیت شرکتی از دیدگاه رفتاری پرداخته شد.

    روش شناسی پژوهش

     برای انجام کار در آغاز به کمک پیشینه نظری موضوع به یک الگوی نظری رفتاری دست یافتیم که شش شاخص رفتاری مشترک میان ذینفعان شناسایی شد. سپس پرسشنامه ای متناسب با ساختار الگوی نظری با تعداد 36 پرسش طراحی و بین خبرگان در حوزه حاکمیت شرکتی توزیع گردید. تعداد 207 پاسخ دریافت شد که نهایتا ابزار پژوهش با آلفای کرونباخ 0/933 روایی آن احراز گردید. همچنین با بهره گیری از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی، تبیینی از عوامل الگو که یک تقسیم بندی از گروه های ذینفع بود، حاصل گردید. به منظور اعتبارسنجی این یافته ها، به روش تحلیل عاملی تاییدی الگوی پیشنهادی نظری ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصله، در معیارهای CMIN که برابر 694/2 به دست آمد که زیر مقدار معیار  3 می باشد. همچنین شاخص RMSEA ریشه میانگین مربعات خطای تقریبی به مقدار 0/097 به دست آمد که در محدوده 0/1 تا 0/05 و قابل قبول است. برای شاخص اندازه گیری کیفیت مدل آماری (AIC) به میزان 1812 به دست آمد که به مقدار شاخص مدل اشباع (1404) در مقایسه با الگوی غیروابسته به میزان 5660 نزدیکتر است و حاکی از نیکویی برازش الگو است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     به طورکلی شش گروه ذینفع حاکمیت شرکتی در شرکت های وابسته به سازمان تامین اجتماعی شناسایی شد که عبارتند از 1- ذینفعان نهادی، 2- دولت، 3- ذینفعان سیاسی، 4- شبکه اجتماعی، 5- ذینفعان اقتصادی و 6- سهامداران. همچنین، تعداد 6 شاخص رفتاری مشترک میان گروه های ذینفع نیز شناسایی شد که عبارت بودند از 1- حل تعارض، 2- اعتمادسازی در هیات مدیره، 3- چانه زنی سیاسی، 4- روابط قدرت-سیاست، 5- تعیین هدف ها و 6- فرآیند تصمیم گیری. برای میزان تاثیرگذاری هر یک از شاخص های رفتاری ذینفعان در مورد تحت مطالعه از آزمون پارامتری تی استودنت و مقایسات میانگین استفاده شد. نتایج این ارزیابی نشان داد که ذینفعان نهادی، دولت و ذینفعان سیاسی دارای تاثیرگذاری قابل توجه و بیشتر نسبت به سایرین بر روی حکمرانی در سازمان تامین اجتماعی می باشند. همچنین مداخلات دولت در شاخص های تعیین هدف، چانه زنی سیاسی، اعتمادسازی در هیات مدیره و حل تعارض، تاثیرگذاری معنادار و بالاتر از حد متوسطی بر حکمرانی شرکت های موردمطالعه داشته است. از طرفی گروه های سیاسی در حوزه های فرآیند تصمیم گیری، تعیین هدف و روابط قدرت-سیاست تاثیرگذاری معنادار و بالاتر از حد متوسطی بر حکمرانی شرکتی در شرکت های وابسته به سازمان تامین اجتماعی  داشته اند. نتیجه ارزیابی شاخص های رفتاری در بین گروه های ذینفع نشان داد که سطح توجه مشترک این گروه ها بیشتر معطوف به 3 شاخص هدف گذاری، تصمیم گیری و روابط قدرت-سیاست است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، حکمرانی شرکتی، سهامداران، ذینفعان، دولت، سازمان تامین اجتماعی، رویکرد رفتاری، الگوی رفتاری ذینفعان
  • سجاد امیریان*، مقصود امیری، محمد تقی تقووی فرد صفحات 485-524
    هدف

    در این پژوهش یک مساله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته به صورت چندمحصولی و چنددوره ای با سه هدف سودآوری، مسئولیت پذیری اجتماعی و قابلیت اطمینان تحت شرایط عدم قطعیت مدنظر قرار گرفته است.

    روش شناسی پژوهش

    از اعداد فازی مثلثی برای پارامترهای غیرقطعی و از رویکرد برنامه ریزی امکانی استوار با مقیاس Me برای مقابله با محدودیت های فازی استفاده شده است. رویکرد پیشنهادی نیاز به بررسی تکراری توسط تصمیم گیرندگان را با ارایه انتخاب های نامحدودی از طیف خوش بینی-بدبینی مرتفع کرده است. مدل ریاضی توسعه یافته در این پژوهش از نوع برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط است که برای حل آن و یافتن جواب های بهینه پارتو، روش محدودیت اپسیلون تقویت شده (AEC) در نرم افزار GAMS پیاده سازی شده است.

    یافته ها

    صحت عملکرد کلی مدل پیشنهادی با چهار نمونه (بر اساس ضرایب توابع هدف) از یک مطالعه موردی در صنعت آلومینیوم مورد ارزیابی قرار گرفته است. تحلیل حساسیت پارامتر تقاضا نشان داد که مدل پیشنهادی با افزایش تقاضا به سود اقتصادی بیش تر، مسئولیت پذیری اجتماعی کم تر و قابلیت اطمینان کم تر دست یافته است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    تغییرپذیری فضای موجه تصمیم در مقیاس Me از طریق امکان تبادل میان تابع هدف و سطح ریسک پذیری مدیران به حل انعطاف پذیرتر و نزدیک به واقعیت مساله طراحی شبکه زنجیره تامین کمک کرده است.

    کلیدواژگان: پایداری، قابلیت اطمینان، شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، برنامه ریزی امکانی استوار
  • محمدرضا شهریاری* صفحات 525-540
    هدف

    تبادل هزینه و زمان در زمان بندی پروژه، یکی از چالش های مهم و پرمخاطب است که توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این تحقیق با هدف ایجاد تعادل بین فشرده سازی زمانی و تاخیر در اجرای فعالیت ها، به منظور بهینه سازی استفاده از منابع و انتخاب زمان اجرای فعالیت ها با توجه به محدودیت های موجود، صورت گرفته است. در این راستا، تلاش شده است که با استفاده از یک مدل ریاضی دو هدفه، تصمیم گیرندگان را در انتخاب بهترین زمان بندی برای اجرای پروژه ها یاری دهیم.

    روش شناسی پژوهش

    در این مطالعه، یک مدل ریاضی دو هدفه برای توازن هزینه-زمان با فرض تابع هزینه غیرخطی و در نظر گرفتن ارزش زمانی پول توسعه داده شده است. سپس مدل پیشنهادی با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ذرات چند هدفه (MOPSO) حل شده و تاثیر فشرده سازی زمانی و تاخیر فعالیت ها بر نتایج تحلیل می شود.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از مدل پیشنهادی نشان می دهند که این مدل می تواند با در نظر گرفتن محدودیت ها و ظرفیت های موجود، استفاده بهینه ای از منابع پروژه فراهم کند و به تصمیم گیرندگان امکان دهد تا زمان بندی فعالیت ها را به گونه ای تنظیم کنند که بهترین تعادل میان هزینه و زمان به دست آید. همچنین، در این مدل فرض بر این است که هزینه ها به شکل غیرخطی و براساس ارزش زمانی پول محاسبه شوند. این ویژگی باعث می شود تصمیمات زمانبندی با در نظر گرفتن تاثیرات ارزش زمانی پول اتخاذ شوند و از این طریق، هزینه های مرتبط با تاخیرها کاهش یافته و بهره وری کلی پروژه افزایش یابد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     این پژوهش با ارایه یک مدل تصمیم گیری دو هدفه و استفاده از رویکرد ارزش زمانی پول در زمانبندی پروژه ها، گامی نوین در بهینه سازی تبادل هزینه-زمان برداشته است. برخلاف بسیاری از مطالعات قبلی که تمرکز صرف بر کاهش هزینه ها یا زمان پروژه دارند، مدل پیشنهادی تلاش می کند تا با لحاظ کردن پیچیدگی های غیرخطی و تاثیر ارزش زمانی پول، راهکاری جامع تر برای موازنه هزینه و زمان ارایه دهد. این مدل به مدیران پروژه کمک می کند تا با بینش بهتری نسبت به تاثیرات زمان و هزینه، تخصیص منابع را بهینه سازی کرده و با کاهش تاخیرات، عملکرد پروژه ها را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: مساله تبادل هزینه-زمان، الگوریتم MOPSO، ارزش زمانی پول، زمان بندی پروژه، فشرده سازی
|
  • Hosseinali Heydarzadeh, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Alireza Rashidi Komijan, Seyyed Esmaeil Najafi Pages 289-304
    Purpose

    This research aims to construct a portfolio based on risk-adjusted performance and distribution-based returns and determine the efficiency using the Data Envelopment Analysis (DEA) approach. In this study, the role of return distribution in the efficiency of risky assets is also examined to form a diversified portfolio consisting of assets with varying degrees of performance.

    Methodology

    In this study, the diversified portfolio performance of 28 firms during 1398-1402, based on the risk-adjusted value and conditional risk-adjusted value obtained from the probability distributions of returns, was compared with the minimum-variance Markowitz portfolio performance in terms of the Sharpe ratio. After estimating the maximum likelihood parameters of the model, the risk values for each stock were calculated based on the empirical return distribution, the Cauchy distribution, and the normal distribution. These risk values were then used in the data envelopment analysis to calculate the efficiency scores of each company.

    Findings

    The diversified portfolio with stock performance degrees outperforms the minimum-variance Markowitz portfolio in terms of risk-adjusted and conditional risk-adjusted values. The probability distribution of returns leads to different results in calculating stock risk-adjusted value/conditional value, with the empirical return distribution and normal distribution providing a more desirable performance (in terms of the Sharpe ratio) compared to the Cauchy distribution and sample ratios.

    Originality/Value

    In the literature, an efficient portfolio is usually formed by calculating asset weights in the stock basket so that the Sharpe ratio reaches its maximum value. In the current study, this hypothesis is challenged in favor of the proposed method, which estimates portfolio weights based on the efficiency of risky assets.

    Keywords: Value At Risk, Efficient Portfolio, Probability Distribution, Data Envelopment Analysis
  • Hassan Rashidi, Morteza Khorsandi, Fatemeh Shams * Pages 305-326
    Purpose

    Iranian universities have undergone many changes in recent years, which have led to more attention being paid to innovative development and changes in the main function of universities. In an era when university managers face new challenges such as fleeting changes and opportunities, uncertainty and disorder, having a strategic approach can help managers focus on distant horizons and identify opportunities and advantages as well as coherence. The activities of the university helped to clear the path of collective goals. For this reason, most universities have prepared a strategic plan to recognize and solve problems, identify strengths and weaknesses, make optimal use of opportunities and situations, and master the threats that endanger the university's existence. One of the main sources for realizing the strategic plan is financial resources, which the university often faces with a lack of funds. In addition, sudden economic shocks add to the instability and make it necessary to use the university's financial resources effectively.

    Methodology

    A mathematical optimization model of the type of integers is presented for the management and optimal allocation of financial resources according to the performance and effectiveness of universities' scientific activities.

    Findings

    This model has been implemented to realize nine different activities in the strategic plan of Allameh Tabatabai University, separated by faculties. These nine activities include 1) publishing a book, 2) publishing an internal article, 3) publishing an external article, 4) holding a theory session, 5) holding a meeting to solve problems and a promotional session, 6) implementing educational plans, 7) holding internal and external conferences, 8) holding internal and external workshops and meetings, and 9) other activities.

    Originality/Value

    Implementing this model and performing sensitivity analysis on its important parameters will bring acceptable and effective results for the support of faculty officials as well as managers of the university's strategic plan.

    Keywords: Strategic Plan, Mathematical Optimization, Financial Resources, University
  • Farzaneh Mansoorimooseloo, Maghsoud Amiri *, Mohammadtaghi Taghavi Fard, Mostafa Hajiaghaei-Keshteli Pages 327-352
    Purpose

    Most research in the field of designing and planning bioethanol supply chains has been based on deterministic models, which do not consider dynamic environmental conditions and thus do not provide reliable outputs. Classic robust models did not have this weakness, but due to their excessive conservatism, they increased supply chain costs, making them unattractive to investors. Therefore, the aim of this study is to design and optimize the biomass-to-bioethanol supply chain network using data-driven robust optimization methods and disjunctive uncertainty sets.

    Methodology

    The methodology of this study is a multi-methodology approach based on mathematical modeling and machine learning algorithms. Initially, uncertainty sets for the non-deterministic model parameter were created using K-means and SVC methods. Then, a data-driven optimization model was designed to optimize the biomass-to-bioethanol supply chain network, addressing the issues of previous classic approaches.

    Findings

    The findings of this study are presented in two categories: strategic and operational decisions. The strategic section focuses on determining the optimal locations for biomass cultivation, preprocessing centers, and refineries. In the operational section, the optimal amounts of biomass sent to preprocessing centers and refineries were determined.

    Originality/Value

    This study, by producing robust solutions without the conservatism of traditional robust optimization approaches, can significantly attract public and private sector investors. Additionally, using a three-objective model based on a sustainable development approach that simultaneously considers economic, social, and environmental components, enhances the comprehensiveness of this research, providing more realistic and detailed results.

    Keywords: Renewable Energy, Bioethanol Supply Chain, Data-Driven Robust Optimization, Disjunctive Uncertainty Sets
  • Maryam Rokhshi, Kaveh Azinfar *, Seyyed Ali Nabavi Chashmi Pages 353-370
    Purpose

    The purpose of this research is to examine auditors' decision making in the face of ethical dilemmas in small and medium sized audit firms that are trusted by the stock exchange. This research seeks to investigate the relationship between the effective factors (such as auditor experience, audit firm size) on auditors' ethical decisions and to evaluate the role of these factors on audit quality and accuracy.

    Methodology

    The statistical population in this study consists of the trusted auditing firms of the stock exchange, which includes 77 firms that have been studied by the full number method. The data of this research have been collected through the design of questionnaires among the auditors of small and medium audit firms trusted by the stock exchange. The collected data were analysed using SPSS20 statistical software and qualitative analysis techniques.

    Findings

    Four hypotheses were stated for this research. The results of the research show that audit experience and ethical decision making on audit problems (dilemmas) have a meaningful relationship. The results show that the size of the audit firm and ethical decision-making in audit problems (dilemmas) do not have a significant relationship. Also, there is no significant relationship between the ethical decision-making of audit problems (dilemmas) and the pressure received by the auditor from the client (employer) or the auditing firm.

    Originality/Value

     This research can help improve the quality of audits in small and medium enterprises and increase public confidence in financial reports. Also, the results of this research can help policy makers and regulators to establish more effective rules and regulations to support the independence and professional ethics of auditors through a better understanding of the ethical challenges faced by auditors.

    Keywords: Audit Quality, Ethical Dilemmas, Small, Medium-Sized Audit Firms, Decision Making
  • Zahra Shamlou, Taha Keshavarz * Pages 371-384
    Purpose

    Organization of the order selection process is one of the most important issues in warehouse management, and combining several customer orders in one order can increase the efficiency of warehouse operations and better use of resources and labor. It also reduces the time of the order selection process and the distance traveled.

    Methodology

    In this research, we have presented a method to solve the problem of order batching and collectors routing. A meta-heuristic based on the genetic algorithm is proposed in this research. For a more accurate comparison, in addition to the category number of common items, we also considered the percentage of common items in each order.

    Findings

    The proposed method in this research has been compared with the combination of Nearest Neighbor (NN), Largest Gap, and S-shape algorithms. The test results on the random data sets have shown that the genetic algorithm provides fast and effective solutions. By evaluating the sensitivity analysis of the parameters, it was observed that the distance covered by the combined genetic method is better than the S-shape+Largest Gap+NN method.

    Originality/Value

     In this article, the genetic algorithm is used for the problem of classification of joint orders and routing of collectors in warehouses at the same time.

    Keywords: Warehouse Management, Order Batching, Collector Routing, Similarity Index, Genetic Algorithm
  • Homa Doroudi *, Yasser Heidari Pages 385-398
    Purpose

    One of the issues faced by the managers of production and commercial organizations, which generally requires making challenging decisions with high risk and fast, is removing the product. Removal of a product for various reasons such as its life cycle status, entry of similar products and loss of market, lack of technical and economic justification for continuing its production and supply or the decision to enter newer products, product diversity, competition, activities of companies in the innovative environment. The weakness of the product is placed on the agenda of an organization. This research aims to "investigate the factors that determine the decision-making speed in the process (adoption and implementation) of the decision to remove the product in the cosmetics industry.

    Methodology

    This was applied research using a descriptive-analytical design, and a survey method; the study was causal in nature. The questionnaire validity using validity and factorAnalysis and reliability was approved by reported of total Cronbach's alpha coefficient (0/834). The study population included the managers and administrators of Zarrin Cellulose Saveh Company in 2016. Suitable descriptive and inferential statistics, and SPSS and PLS, were used for data analysis.

    Findings

     The findings suggest that structural-temporal characteristics, decision-specific factors and environmental have a significant effect on the speed of Product Elimination Decision-Making (PEDM) process. The PEDM decentralization at the tactical level, centralization of PEDM power, polychronicity, and environmental turbulence have a positive and significant effect on the speed of PEDM process. The polychronicity reinforces the positive effect of decentralization at the tactical level on the speed of PEDM process. The product significance in the company's image and history and environmental complexity has a negative and significant effect on its speed. The speed of PE decision process for products in their birth and growth stage is more than those in their maturity and decline stage. The environmental complexity weakens the positive effect of polychronicity on the speed of PEDM process. Environmental turbulence weakens the negative effect of environmental complexity on the PE decision-reaching speed, but has no effects on the PE implementation speed.

    Originality/Value

    The output of this research is to determine the effective factors in the speed of decision-making in the process (adoption and implementation) of the product removal decision in the cosmetics industry.

    Keywords: Organizational Decision Making, Remove The Product, Decision Making Speed
  • Zeinab Asadi, Hassanali Aghajani *, Mohammad Valipourkhatir, Erfan Babaee Tirkolaee Pages 399-418
    Purpose

    The COVID-19 pandemic has led to a significant crisis in society's health, industries, and businesses. In this regard, the medical devices industry has played an important role in crisis management and providing healthcare and has faced several major challenges in supplying raw materials, production activities, and distribution activities due to the disruptions caused by the pandemic. One of the critically important issues in the medical devices supply chain is supplier selection. Hence, this research investigates the supplier selection problem considering the emerging concepts that have dramatically attracted the attention of researchers after the COVID-19 pandemic, namely viability and Industry 5.0.

    Methodology

    In this study, a hybrid fuzzy decision-making approach is developed to investigate the viable supplier selection problem considering the Industry 5.0 dimensions. In this regard, in the first stage, according to the literature and experts, the main indicators of the research problem are extracted, and their weights are calculated using the fuzzy best-worst method. In the next stage, the feasible suppliers are evaluated by employing the fuzzy VIKOR method. Also, to show the robustness and validation of the proposed approach, its results are compared with those of traditional approaches.

    Findings

    In this study, a list of indicators, including six aspects and 34 criteria, is provided for the research problem based on its nature, and their importance has been computed. Based on the outputs, the general metric is the most important aspect, and the human-centricity metric is the least significant. Also, the results show that in addition to the general criteria, such as cost and quality, other criteria, such as reliability, technical capability, pollution control, risk reduction, and service, also play a significant role in the process of selecting suppliers. The results indicate that managers in today's competitive and industrial markets should redirect their attention from traditional criteria to those contributing to the sustainability and improvement of their systems' performance.

    Originality/Value

     Reading the results of this research can help Industrial and organizational managers evaluate the potential suppliers of their companies based on the viability and Industry 5.0 dimensions and select the best ones, which can significantly improve the performance and efficiency of their businesses.

    Keywords: Supplier Selection, Industry 5.0, Viable Supply Chain, Medical Devices, Supply Chain Management
  • Zahra Arami, Maryam Arabameri *, Hassan Mishmast Nehi Pages 419-434
    Purpose

    Fuzzy multi-choice problems are widely used in the real world in the fields of industry, agriculture, science, technology, etc. Therefore, studying and solving such problems is essential. This study introduces some methods to solve fully fuzzy multi-choice linear programming problems.

    Methodology

    To solve the fully fuzzy multi-choice linear programming problems, we use the linear least squares polynomial to convert the multi-choice linear programming problem to a mixed integer linear programming problem. Also, we convert the problem from the fuzzy mode to the crisp mode by using the defuzzification methods (Roubens ranking function.

    Findings

    To investigate the efficiency of the suggested method, we solve and compare two fully fuzzy multi-choice linear programming models using the proposed methods. In general, the resulting algorithms are simple and very inexpensive to implement, and they are more efficient than those of previous studies.

    Originality/Value

    In this article, all parameters and coefficients of the problem are triangular fuzzy numbers, and the right side of the problem's constraints are the fuzzy multi-choice parameters. The number of fuzzy multi-choice parameters in the previous articles has been considered only two fuzzy choices. However, in this article, the number of these parameters can be arbitrary. Also, this article uses the fuzzy linear least squares method to approximate the fuzzy multi-choice parameters.

    Keywords: Fuzzy Multi-Choice Programming, Fuzzy Linear Least Squares Method, Mixed Integer Linear Programming Problem, Defuzzification, Ranking Function
  • Adel Gardoon, Nader Khedri *, Ali Mahmoodi, Mehdi Basert Pages 435-452
    Purpose

    Financial statements are the main decision-making bases of capital market actors, which are affected by internal and external factors. Uncertainty in other markets is one of the most important factors affecting the financial statements of listed companies. As a result, the current research aims to model the spillover of uncertainties of parallel markets on the types of profit management.

    Methodology

    The present research is practical. The research period is a 10-year period with seasonal data between 2011 and 2021. The VAR-MGARCH model has been used to investigate the spillover of uncertainties of parallel markets on the types of profit management.

    Findings

    Based on the results of the VECH, CCC, BEKK, and DCC models used to extract the uncertainty of the studied variables, the VECH models had higher accuracy. The spillover effect between different markets was observed based on the results of multivariate GARCH models. As a result, the uncertainty of one market strengthens the uncertainty between other markets. Based on the results of the vector autoregression model, the uncertainty of variables has a more substantial effect on accrual profit management than actual profit management. The variance analysis results show that oil price uncertainty has the highest contribution in the interpretation of real profit management change and exchange rate uncertainty in the interpretation of accrual profit management change.

    Originality/Value

     Uncertainties of parallel markets reinforce each other and increase the level of profit management in the investigated companies.

    Keywords: Uncertainty, Spillover, Real Profit Management, Accrual Profit Management, Parallel Markets
  • Ali Rahbar *, Hadi Rahmani Fazli, Parviz Davoodi, Hosein Samsami Mazraeh Akhond Pages 453-469
    Purpose

    Economic policymakers consistently leverage monetary policies as a pivotal factor in achieving targeted economic goals, utilizing them as an influential driver for economic growth. On one hand, the advent of modern monetary tools and the widespread adoption of electronic money and payment systems can significantly influence the money supply, banking reserves, monetary base, the velocity of money circulation, and the multiplier effect. This, in turn, can shadow the impact of monetary policies on economic variables such as inflation and economic growth. On the other hand, banks play a crucial role in the development, expansion, and adoption of novel payment instruments, potentially affecting macroeconomic policies and variables. Hence, this study aims to examine the impact of electronic money and innovative payment instruments on monetary aggregates, taking into account the intermediary role of banks.

    Methodology

    Therefore, in this study, to study the subject, panel data technique, simultaneous equations, vector regression model and data from 1370 to 1398 were used.

    Findings

    Based on the results, the expansion of electronic money and payment instruments lead to increased liquidity and inflation. Also, banks play a significant role in these variables by controlling the amount of payment instruments and innovations in them. On the other hand, the spread of e-money causes to achieve the targeted effects through exchange rate monetary policy and legal reserve rate. With less changes in these rates, but in order to achieve the goals of monetary policy applied through interest rates on account, more changes should be considered in these rates.

    Originality/Value

    The output of this research is to provide a solution for implementing optimal monetary policy in view of the increasing use of new payment instruments and can help monetary policy makers in implementing effective policies.

    Keywords: Monetary Policy, Simultaneous Equations, Data Panel Technique, Vector Autoregression Method, Electronic Money
  • Sepahdar Ansarinik *, Seyed Jamaledin Tabibi Pages 470-484
    Purpose

    This research aimed to identify the behavioral Models of stakeholder groups in corporate governance within Iran's Social Security Organization and its affiliated companies. In other words, it explored corporate governance from a behavioral perspective.

    Methodology

    To conduct the research, a theoretical behavioral model was developed based on a review of the literature. This model identified six common behavioral indicators among stakeholders. Subsequently, a questionnaire with 36 questions was designed and distributed to experts in the field of corporate governance. A total of 207 responses were received, and the instrument's reliability was confirmed with a Cronbach's alpha of 0.933. Furthermore, exploratory factor analysis using the principal component method was employed to explain the factors of the model, which represented a classification of stakeholder groups. To validate these findings, confirmatory factor analysis was used to evaluate the proposed theoretical model.

    Findings

    The results yielded a CMIN value of 2.694, which is below the critical value of 3. The root mean square error of approximation (RMSEA) was 0.097, falling within the acceptable range of 0.05 to 0.1. The Akaike Information Criterion (AIC) was 1812, closer to the saturated model index (1404) compared to the independent model (5660), indicating a good fit of the model.

    Originality/Value

    Overall, six stakeholder groups were identified in the corporate governance of companies affiliated with the Social Security Organization: institutional stakeholders, government, political stakeholders, social networks, economic stakeholders, and shareholders. Additionally, six common behavioral indicators were identified among stakeholder groups: conflict resolution, building trust in the board of directors, political bargaining, power-politics relationships, goal setting, and decision-making processes. To assess the impact of each behavioral indicator, a parametric t-test and mean comparisons were used. The results showed that institutional stakeholders, the government, and political stakeholders had a significant and greater impact on governance in the Social Security Organization compared to others. Moreover, government interventions in goal setting, political bargaining, building trust in the board of directors, and conflict resolution had a significant and above-average impact on the governance of the studied companies. On the other hand, political groups had a significant and above-average impact on the corporate governance of companies affiliated with the Social Security Organization in terms of decision-making processes, goal setting, and power-politics relationships. The evaluation of behavioral indicators among stakeholder groups revealed that the shared focus of these groups was primarily on three indicators: goal setting, decision-making, and power-politics relationships.

    Keywords: Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Corporate Governance, Shareholders, Stakeholders, Government, Social Security Organization, Behavioral Approach, Stakeholder Behavioral Model
  • Sajad Amirian *, Maghsoud Amiri, Mohammadtaghi Taghavifard Pages 485-524
    Purpose

    In this research, a multi-product and multi-period closed-loop supply chain design problem with three objectives of profitability, social responsibility, and reliability under uncertain conditions has been considered.

    Methodology

    Triangular fuzzy numbers have been used for non-deterministic parameters, and a robust probabilistic programming approach with the Me scale has been used to deal with fuzzy constraints. The proposed approach eliminates the need for iterative consideration by decision-makers by providing unlimited choices from the optimism-pessimism spectrum. The mathematical model developed in this research is of mixed integer linear programming type, which is implemented in GAMS software to solve it and find Pareto optimal solutions.

    Findings

    The accuracy of the overall performance of the proposed model has been evaluated with four examples (based on the coefficients of the objective functions) from a case study in the aluminium industry. The sensitivity analysis of the demand parameter showed that the proposed model achieved more economic profit, less social responsibility, and less reliability with increasing demand.

    Originality/Value

    The variability of the justified decision space in the Me criterion has helped to solve the supply chain network design problem more flexibly and closer to reality through the possibility of exchange between the objective function and the risk-taking level of the managers.

    Keywords: Sustainability, Reliability, Closed-Loop Supply Chain Network, Robust Possibilistic Programming
  • Mohammadreza Shahriari * Pages 525-540
    Purpose

    The cost-time tradeoff in project scheduling is a significant challenge that has garnered substantial attention. This research aims to establish a balance between time compression and delays in activity execution to optimize resource utilization and facilitate activity scheduling based on existing constraints. To achieve this, a bi-objective mathematical model is developed to support decision-makers in selecting the optimal schedule for project execution.

    Methodology

    In this study, a bi-objective mathematical model is proposed to balance cost and time, incorporating a nonlinear cost function and the time value of money. The model is then solved using the Multi-Objective Particle Swarm Optimization (MOPSO) algorithm to analyze the effects of time compression and activity delays on the outcomes.

    Findings

     The proposed model's results demonstrate its ability to optimize project resource usage by considering current constraints and capacities. This enables decision-makers to adjust activity scheduling to achieve the best balance between cost and time. Furthermore, the model assumes costs are nonlinear and calculated based on the time value of money. This approach allows for scheduling decisions that account for the time value, reducing delay-related costs and enhancing overall project efficiency.

    Originality/Value

     This research presents a novel approach by introducing a bi-objective decision-making model that integrates the time value of money in project scheduling, marking a new step in optimizing the cost-time tradeoff. Unlike previous studies that focus solely on reducing either cost or time, the proposed model provides a comprehensive solution by accounting for nonlinear complexities and the time value of money. This model assists project managers in gaining better insight into cost-time impacts, optimizing resource allocation, and ultimately improving project performance by reducing delays.

    Keywords: Time-Cost Tradeoff, MOPSO Algorithm, Time Value Of Money, Project Scheduling, Crashing